Heerlijk Buiten

Kwaliteitsimpuls Johannapolder

Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde is gestart met de uitvoering van de Kwaliteitsimpuls Johannapolder, om er een nog aantrekkelijker recreatiegebied aan de Oude Maas van te maken. Met de kwaliteitsimpuls wordt de uitstraling, de kwaliteit en de samenhang van diverse functies aangepakt, waardoor het gebied er niet alleen beter uit gaat zien, maar ook de belevingswaarde, de routing en de oriëntatie in de Johannapolder wordt verbeterd. De Johannapolder is een belangrijk recreatieknooppunt voor de directe omgeving.

Het project bestaat uit het ontwikkelen van een nieuwe centrale entree, de aanleg van een fiets- en wandelpromenade en het aanpassen en opknappen van de parkeerterreinen. Ook krijgen de kop van de haven en het wandelpad langs de Oude Maas een kwaliteitsverbetering. Zo komen er bankjes en krijgt de Oude Maas een mooi uitzichtpunt. Het westelijk deel krijgt op de langere termijn een ander gezicht, de natuur wordt hier de komende jaren geleidelijk omgevormd tot struinnatuur. De variatie aan informatiebordjes verdwijnt, er komt een nieuw bewegwijzeringssyteem.

Ondernemers gezocht
Het recreatieve aanbod wordt verder verbreed met een marktacquisitie. Een aantal terreinen is hiervoor beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het recreatieschap voor meer informatie. In de acquisitie is het voormalige buitenzwembadterrein opgenomen.

Planning en informatie
De werkzaamheden zijn gestart en worden in twee fasen uitgevoerd. In februari gaf de aannemer een presentatie aan buurtbewoners over de werkzaamheden en de planning. Lees er alles over in het 1e Polderbericht en het 2e Polderbericht. Tijdens de werkzaamheden zijn de ondernemers in het gebied gewoon bereikbaar. Dit geldt ook voor de Rhoonse Veer, het pontje naar Oud-Beijerland.

Informatie van de aannemer
Blijf op de hoogte via de Johannapolder WhatsApp-groep. U kunt zich hiervoor aanmelden via WhatsApp op 06 44275596. Voor meer informatie, vragen en/of klachten over de uitvoering, neem dan contact op via het telefoonnummer: 06 44275596 of per e-mail: johannapolder@dijkshoorninfra.nl.

Informatiepunt op woensdagen open
Elke woensdagmiddag kunt u van 14:00 tot 15:00 uur met uw vragen terecht bij de aannemer. De locatie van het informatiepunt is op de parkeerplaats naast de Havendam.

Verhalen over de Johannapolder? Mail ze!
Nu de Johannapolder een ware metamorfose ondergaat, zijn wij benieuwd naar oude verhalen en foto’s. Het gebied bestaat al heel wat jaren en kent mooie verhalen. Heeft u ook een verhaal? Verhalen kunnen tot 1 september 2017 worden opgestuurd. Onder de inzendingen verloten wij een waardbon van € 200,- te besteden bij restaurant Abel of Tasman.
Stuur uw verhaal op en we nemen contact met u op. Lees meer op verhalen.

Ontstaan van Johannapolder
Sinds 1804 heet het gebied Johannapolder. Pieter de Heere werd op 22 september Vrijheer van de Albrandswaard en noemde het gebied naar zijn vrouw, mevrouw Johanna Gerarduba Diderica van Nievaart. Johannapolder was een buitendijks gebied begroeid met een wilgenvloedbos (grienden).

Radio-uitzending met Ruud de Boer over de ontwikkelingen Johannapolder
Op donderdag 1 september 2016 bezocht Ruud de Boer van het radioprogramma Rijnmond Nu de Johannapolder en maakte drie uur lang uitzending in het gebied. De Johannapolder in ontwikkeling werd in de gesprekken volledig uitgelicht. Diverse onderwerpen kwamen aanbod, van de ontwikkeling Groene Loper tot de realisatie, de betrokken ondernemers tot de nieuwe marktacquisitie en de unieke natuurgebieden Rhoonse en Carnisse Grienden.

Beluister de gesprekken met de gesprekspartners en de verschillende onderwerpen terug:
-Inleiding Nelleke den Boon, projectleider GZH inleiding (MP3 - 5Mb)
-Remco Abel, Tasman en Abel en Roy Tibboel, Avonturenpark Aap/van Gameren sport (MP3 - 6Mb)
-Elma Schreuder, Rhoons en Carnisse Grienden (MP3 - 7Mb)
-Tafelgesprek deel 1 (MP3 - 12Mb) - Tafelgesprek deel 2 (MP3 - 17Mb)
met Jacqueline de Leeuwe Bestuurder recreatieschap/Wethouder, buurtbewoner Leo Heeze, Kees Opstal, uitvoerend projectleider en Nelleke den Boon, projectleider Staatsbosbeheer (voorheen G.Z-H)

Financien
De gehele kwaliteitsimpuls van de Johannapolder wordt gefinancierd uit een bijdrage van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde, subsidie van de provincie Zuid-Holland en een bijdrage uit het restbudget van de Stadsregio Rotterdam voor de Groene Verbinding.

Meer informatie?
Download hieronder de bijlagen:

Foto inloopavond met impressies van het voorlopig ontwerp:

 2015/inloopavond/johannapolder/IJSM // g.z-hjohannapolder-2890.jpg (607 K)

Projecten in de omgeving:

Werkzaamheden Rhoon Zuid

De gemeente Albrandswaard werkt aan verschillende projecten binnen dit gebied. Dat kan soms tot verlast of vragen leiden. Om u zo goed mogelijk te informeren is de meest actuele informatie over de projecten verzameld op deze pagina:

http://www.albrandswaard.nl/wonen-werken/werkzaamheden-rhoon-zuid_49388/ 

Sanering Rhoonse stort

In de Johannapolder ligt de Rhoonse stort. In diverse bodemonderzoeken is in de grond van het stortlichaam een sterke verontreiniging aangetoond. De provincie werkt aan een sanerings- en inrichtingsplan. Lees meer op: http://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/landschap/groen/groen-index/groenprojecten/buijtenland-rhoon/sanering-rhoonse/

In 2017-2018 vindt de uitvoering plaats. De sanering zorgt ervoor dat het aanzien van de omgeving zal veranderen.