Heerlijk Buiten

foto

Een Idylle in het Loetbos voor vlinders, bijen én mensen

Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. Met een Idylle in het Loetbos (gemeente Krimpenerwaard) komt daar verandering in. Een Idylle is een plek waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht. Gesteund door de Nationale Postcodeloterij zorgen De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, samen met de Natuur-en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, Groenalliantie Midden-Holland  en een lokale imker met deze Idylle voor meer kleur en voedsel in het Nederlandse landschap.

In Idylles kunnen vlinders, bijen en mensen genieten van nectarrijke bloemenpracht. In het Loetbos wordt zo’n 8.000 m2 ingezaaid met een duurzaam streekeigen bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar” zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen”.

Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Door de Idylles komt hier verandering in. Idylles brengen op allerlei plekken in het land weer volop nectar en stuifmeel. Velden en bermen in het buitengebied of in de stad worden ingezaaid met nectarrijke bloemenmengsels. Idylles worden onderhouden door mensen uit de buurt met interesse voor natuur, landschap, vlinders en bijen, uiteraard met raad en daad ondersteund door De Vlinderstichting.

Dit najaar zullen er in het Loetbos,  ten noorden van de Hendrikshoeve, een aantal percelen worden bewerkt en ingezaaid. In het voorjaar van 2016 zal de Idylle feestelijk geopend worden.

Je kunt ook zelf de vlinders en bijen helpen. Maak je eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op je balkon of in je tuin zoals lavendel, beemdkruid, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster en natuurlijk de vlinderstruik. Kies het liefst verschillende planten die bloeien van het voorjaar tot het najaar.

 Zie voor meer informatie: www.vlinderstichting.nl/idylle of www.nvwk.nl

2015_GA_Vlinder in het loetbos

Meer weten?

Groenalliantie Midden-Holland
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 30 maart 2015