Heerlijk Buiten

foto

Feestelijke Opening tracé Blauwe Verbinding

Letterlijk met vereende krachten, openden woensdagmiddag de bestuurders van het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde, gemeente Rotterdam en het waterschap Hollandse Delta het tracé van de Blauwe Verbinding in het Zuidelijk Randpark.Onder grote belangstelling trokken zij gedrieën een houten obstakel weg, waardoor de cascade, een kleine stroomversnelling nabij de Pendrechtse molen, in werking werd gesteld. 

Het officiële gedeelte begon om iets na half vier, met toespraken van voornoemde bestuurders. Ingeborg Monhemius, bestuurslid van het natuur- en recreatieschap IJsselmonde en tevens wethouder van de gemeente Barendrecht noemt de Blauwe Verbinding een kwaliteitsimpuls voor het gebied. ‘Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het tracé. Er zijn nieuwe watergangen gekomen en aanlegsteigers. Daardoor is het nu mogelijk een mooi stuk te varen van de Zuidpolder naar het Zuidelijk Randpark’.

Blauwe Verbinding2 // gzh_blauwe_verbinding_-9757.jpg (367 K)

Ook wethouder Joost Eerdmans portefeuillehouder ‘Groen en Blauw’ is trots op het feit dat het gebied er mooi uit ziet. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om de app van de Blauwe Verbinding te lanceren.  Met deze app is het mogelijk de route van de Blauwe Verbinding te wandelen, fietsen en kanoën en ondertussen meer te weten te komen over bijzondere plekken of flora en fauna langs de route. De app is te downloaden in de webshop van Abel life.

De heer Struik van het Waterschap Hollandse Delta noemt het Rotterdamse Zuiderpark  een zogenaamde waterparel. Waarbij de Pendrechtse Molen een belangrijke taak vervult, omdat zij water oppompt en daar mee sloten, die doorgaans moeilijk te verversen zijn, toch van vers water kan voorzien.

Feest voor groot en klein

Blauwe verbinding4 // gzh_blauwe_verbinding_-9600.jpg (622 K)

Na de toespraken, werd de cascade in werking gesteld en daarmee dit tracé van de Blauwe Verbinding officieel opgeleverd. Terwijl de aanwezigen met elkaar het glas hieven, werd er op het water al volop gekanoend. Naast het officiële gedeelte was er namelijk ook een officieus kinderprogramma met tal van activiteiten als boogschieten, schminken en natuurlijk kanovaren, waar enthousiast gebruik van werd gemaakt.

De Blauwe Verbinding

De afgelopen jaren heeft het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde hard gewerkt aan de realisatie van het  tracé van de Blauwe Verbinding in het Zuidelijk Randpark. Naast de aanleg van de Blauwe Verbinding zelf met nieuwe watergangen en een ecologische zone met natuurvriendelijke oevers, zijn ook faciliteiten zoals een cascade, een strekdam en nieuwe aanlegsteigers gerealiseerd waardoor het nu mogelijk is een mooi stuk te kanoën tussen de Zuidpolder in Barendrecht en het Zuiderpark in Rotterdam. Ook is een aantal bruggen in het gebied aangelegd en zijn speelfaciliteiten voor kinderen gerealiseerd zoals stapstenen, een uitkijktoren en zijn wandel en fietspaden langs de route verbeterd.

Samenwerking

In de Blauwe Verbinding werken samen het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde, de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht en Rotterdam, het waterschap Hollandse Delta, de provincie Zuid-Holland en de Stadsregio Rotterdam.

Meer weten?

Natuur- en recreatieschap IJsselmonde
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 19 juni 2015