Heerlijk Buiten

foto

Leiding over Noord Midden Delfland

De eerste van twee leidingen voor het warmtenet Leiding over Noord is succesvol onder De Nieuwe Waterweg (Het Scheur) doorgetrokken. De leiding zou eigenlijk afgelopen zondag al zijn aangelegd. Maar door onvoorziene omstandigheden onder de grond heeft de aanleg enkele dagen extra in beslag genomen.

Sinds woensdagmiddag 4 december 17.00 uur is de Maassluissedijk tussen Vlaardingen en Maassluis weer toegankelijk voor alle verkeer. De leiding heeft de afgelopen weken in het weiland gelegen nabij de afvalzuiveringsinstallatie ‘De Groote Lucht’ aan de Maassluissedijk. Daar zijn zorgvuldig alle losse delen van 18 meter aan elkaar gelast tot twee keer een leiding van 960 meter lengte.  In de weidse omgeving ziet  een dergelijke leiding er uit als een lange witte sliert. Maar van dichtbij is duidelijk dat het om een flinke leiding gaat, met een doorsnede van bijna een meter en een gewicht van 533.000 kilo. 

Horizontal Directional Drilling

De methode die is gebruikt voor de aanleg van de eerste leiding, heet Horizontal Directional Drilling. Vanaf Rozenburg, nabij de afval- en energiecentrale van AVR, is een gat geboord vanaf deze locatie onder Het Scheur door naar Het Oeverbos in Vlaardingen. Dit gat ligt in een mooie boog met het diepste punt op -38 meter NAP. Dit is circa 18 meter onder de bodem van De Nieuwe Warmteweg.  De klaarliggende leiding is opgepakt en door dit gat teruggetrokken, richting Rozenburg. Rond 16.00 uur kwam de leiding aan de Rozenburgse kant in zicht. Zo is in één keer 960 meter aangelegd van het warmtenet Leiding over Noord.  

Keer twee

Voor Leiding over Noord zijn twee leidingen nodig, een aanvoer- en een afvoerleiding. De tweede leiding wordt naar verwachting aangelegd in het weekend van 13-15 december 2013. De komende dagen zal blijken of deze planning nog haalbaar is. Zo niet, dan communiceert eigenaar Eneco tijdig de nieuwe data.

Nadere info

Naam Eneco energie
Website  www.leidingovernoord.nl
Toelichting Houd de lokale media en de gemeentelijke websites in de gaten voor de laatste berichten. De werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet nemen nog tot in de zomer van 2014 in beslag. Eneco verwacht dankzij het warmtenet eind 2014 warmte te leveren aan Rotterdam en op termijn mogelijk ook aan Vlaardingen en Schiedam.

Leiding over Noord

Meer weten?

Recreatieschap Midden-Delfland
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 5 december 2013