Heerlijk Buiten

foto

Overheerlijke smultuin in Goudse Hout

Op vrijdag 14 november 9:30 uur opent wethouder Daphne Bergman (Onderwijs) samen met leerlingen van de Wethouder Luidensschool een smultuin in de Goudse Hout, een recreatiegebied van het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen en omgeving. De smultuin is een initiatief van de Vrienden van de Goudse Hout en onderdeel van het project Lekker landschap. De smultuin ligt aan het Kale Jonkerpad schuin tegenover de wielerbaan.
 
De afgelopen maand is er door leerlingen, ouders en leerkrachten van de Luidensschool hard gewerkt om de smultuin in te richten.  Tijdens de opening plant de wethouder samen met leerlingen van de school een appelboom en honderden bloembollen voor bijen en vlinders. Ook zal een naambordje voor de tuin worden onthuld. Hierna is er de mogelijkheid om onder leiding van Maurice Kruk van Bureau Mens & Groen mee te doen aan een foodwalk door de Goudse Hout.
 
De tuin zal na de opening worden onderhouden door de Luidensschool, maar is vrij toegankelijk voor passanten om mee te smullen van al het lekkers dat hier gaat groeien.  De smultuin zal door de Luidensschool worden gebruikt voor diverse buitenlessen. In de Goudse Hout zullen nog dit jaar verspreid over het gehele gebied verschillende soorten eetbare gewassen worden aangeplant door leerlingen van Wellantcollege Gouda, zoals walnoten,  hazelaars, pruimen en bessen. 
 
Aanvullende informatie

De aanleg is een initiatief van de Vrienden van de Goudse Hout en onderdeel van het project Lekker Landschap (www.lekkerlandschap.nl)  dat wordt uitgevoerd door Maurice Kruk van Bureau Mens & Groen in opdracht van De Groene Motor. Naast de aanplant van eetbare gewassen zijn er in het project ook diverse wandel-­‐ en fietsroutes in en rondom Gouda ontwikkeld (www.foodwalks.nl). De inrichting van de smultuin wordt mede gefinancierd door De Vrienden van de Goudse Hout, (www.goudsehout.nl), die een groot aandeel hebben gehad in het ontwerp en inrichtingswerkzaamheden. Boomkwekerij De Batterijen uit Ochten sponsorde een deel van het plantmateriaal. 
 
Lekker Landschap is een landelijk initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project. In Zuid-Holland wordt Lekker Landschap uitgevoerd door De Groene Motor http://www.landschaperfgoedzh.nl/degroenemotor/,   een provinciaal programma, uitgevoerd door Landschap & Erfgoed Zuid-­Holland, dat vrijwilligerswerk in de leefomgeving stimuleert en ondersteunt.

Groenservice Zuid-Holland (G.Z-H), de beheerder van het gebied, heeft vanaf de eerste plannen medewerking aan de aanleg verleend.
 
Lekker Landschap wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, met als doel:  Natuurbeleving als dagelijkse kost!

2014goudsehoutSmultuin

Toelichting

bericht geplaatst 11 november 2014