Heerlijk Buiten

foto

Restauratie oostelijke huisje Barendrechtse brug

Het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde restaureert het oostelijke huisje van de Barendrechtse brug. Het bruggenhoofd is een gemeentelijk monument.

Met de restauratie zet het recreatieschap zich in voor het behoud van het cultureel historisch erfgoed in het gebied. Het oostelijke tolhuisje wordt, net als het westelijke tolhuisje enige jaren geleden, helemaal in oorspronkelijke staat hersteld. Rondom het huisje komt tijdens de werkzaamheden een bouwhek te staan, waarop historische informatie is te lezen. De rest van het monument is gewoon bereikbaar.

Geschiedenis
Jarenlang was de Barendrechtse brug de grootste hefbrug van Europa. Nu genieten mensen op deze locatie van het uitzicht. Vroeger reden hier trams en auto’s. Met de bouw en in gebruikname van de Heinenoordtunnel werd de Barendrechtse brug overbodig. Delen van de brug werden op een ponton weggevaren, andere delen werden opgeblazen en het ijzer werd naar de slop gebracht. De beide opritten van de brug bleven bestaan. Ook de tolhuisjes aan de Barendrechtse kant bleven staan. Op de Barendrechtse oprit werd in 1982 als monument een deel van de staalconstructie van de brug geplaatst.

Nieuws NRIJ zicht op oude maas

Meer weten?

Natuur- en recreatieschap IJsselmonde
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 17 april 2014