Heerlijk Buiten

foto

Sierlijke composiet driesprongbrug in recreatiegebied Gouwebos

FiberCore Europe, specialist in composiet draagconstructies, heeft voor het eerst een brugdek geproduceerd dat afwijkt van gebruikelijke rechte vormen. De brug, bedoeld voor voetgangers en fietsers, bestaat uit een driesprong, waarbij het langste deel afbuigt. Het ontwerp laat zien dat met composiet (glasvezelversterkte kunststof) ook vrije vormgeving mogelijk is, al naar gelang de behoefte in het landschap.

De nieuwe brug ligt in recreatiegebied het Gouwebos, tussen Waddinxveen en Boskoop, en vervangt een ruim dertig jaar oude betonnen brug met houten dek. De hybride draagconstructie omvat vijf brugdekdelen op een stalen onderbouw. Twee korte aftakkingen van elk ongeveer zeven meter komen uit op een middenstuk waaraan twee langere delen liggen van totaal twintig meter. Halverwege buigt dit traject af. De afwatering is aangelegd zoals dat in veel andere producties van FiberCore gebeurt: in de dwarsrichting van het dek is een lichte bolling aangebracht, zodat het water via een dubbel afschot optimaal kan weglopen.

De vernieuwde verbinding in het Gouwebos is uitgevoerd door Aannemingsbedrijf K. Dekker in opdracht van Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen e.o. Projectleider Taco van Housselt van het recreatieschap was in zijn gebied al bekend met kunststof steigers en vlonders, maar bruggen in deze uitvoering waren er nog niet. “Het is een makkelijk product en FiberCore heeft de nodige ervaring opgebouwd met dit type bruggen. Een groot voordeel vind ik het lichte gewicht, waardoor er geen zware fundering nodig was. Er zijn alleen enkele palen geheid. Daarnaast is voor ons belangrijk dat het composiet onderhoudsvrij is, zodat we er tot in lengte van jaren geen omkijken naar hebben en dus ook geen kosten”, zegt Van Housselt.

Foto’s in hoge resolutie kunt u hier downloaden

Meer informatie: www.fibercore-europe.com en www.infracore.nl.

RPL/nieuws/gouwebos/fietsbrug/2014

Toelichting

bericht geplaatst 10 oktober 2014