Heerlijk Buiten

foto

Wandelpad Kijfhoekse Kade in Lekkerkerk opgeknapt

De Kijfhoekse  Kade in Lekkerkerk heeft een opknapbeurt gehad. Daarmee is de Krimpener­waard weer een onverhard wandelpad rijker. Dat is goed nieuws voor de wandelliefhebber die van off track voetpaden houdt. De 2,5 kilometer lange Kijfhoekse Kade ligt net ten noorden van de provinciale weg N210, tussen de Okkerse Kade en het Loetbos. Het Natuur- en Recreatie­schap Krimpener­waard en de K5-gemeenten hebben samen opgetrokken om de opknapbeurt te realiseren. De kade is opgenomen in het wandelknoop­punten­systeem Krimpenerwaard dat deze zomer in gebruik wordt genomen.

Met het oog op het wandelknooppuntensysteem is de kade recent in eigendom en beheer gekomen van het schap. Op het wandelpad is een dun laagje zand aangebracht, zodat wandelaars de voeten droog kunnen houden in dit drassige veengebied. Grote kuilen en gaten zijn gedicht. Ook is de te dichte begroeiing op de kade gesnoeid. Zo krijgen jonge planten de ruimte om te bloeien en is er minder kans op beschadiging van de kade door grote bomen die tijdens een storm omwaaien. 

Tegelijk met het aanpakken van het wandelpad is de watergang langs de Kijfhoekse Kade opgeschoond. Een nieuw hek voorkomt dat mountainbikers het wandelpad kunnen gebruiken. Via een trapje kunnen wandelaars over het hek stappen. En dan al kuierend op de kade genieten van het oerhollandse veenweidelandschap van de Krimpenerwaard.  

Tweehonderd kilometer wandelplezier
De Kijfhoekse Kade is onderdeel van het wandelknooppuntensysteem Krimpenerwaard dat medio juli geopend wordt. Het biedt maar liefst 200 kilometer wandelplezier. Waar mogelijk gaat de route over halfverharde of onverharde paden. Op informatiepanelen zien wandelaars welke wandelknooppunten ze kunnen volgen. Markeringen op de route wijzen van knooppunt naar knooppunt. Onderweg kom je langs koeien in de wei, sfeervolle dorpjes en rustige recreatiegebieden.

Het wandelroutenetwerk wordt gerealiseerd door het Natuur- en Recreatieschap Krimpenerwaard, in samenwerking met de K5-gemeenten, Zuid-Hollands Landschap, TeVoet, Dienst Landelijk Gebied en Veenweidepact Krimpenerwaard. Het is gefinancierd door provincie  Zuid-Holland. 

Kijfhoekse Kade opgeknapt

Toelichting

bericht geplaatst 16 april 2014